TORTA OD PORILUKA//////////////////////////////////////////////////////


Na početku je nužno da se deklariram kao apsolutna obožavateljica Ane Ugraković. Kad su se unazad par godina na tv-u počele prikazivati Anine (moram priznat u početku poprilično nespretne) kulinarske emisije po prvi put sam počela na kuhanje gledati drugim očima. Tada sam zapravo počela "izučavati" i razumijevati recepte te se istodobno zauvijek "navukla" na kuhanje.
Njen Mali Bar najdraži mi je restoran u Zagrebu te bi takvih nepretencioznih i iskrenih mjesta lišenih svega što odvlači pažnju od hrane trebalo biti puno više. Poanta ovih hvalospjeva je da nas dovedu do recepta koji je kombinacija dvaju meni najdražih Aninih majstorija. Torta je je zapravo križanac između pite i quiche-a, s punjenjem od poriluka i krem sira (i još par stvarčica).

/SASTOJCI/

/tijesto/
+ kore za savijače
+ 200 grama milerama
+ 100 grama maslaca

/punjenje/
+ 2 žlice maslinova ulja
+ 3-4 veća poriluka
+ 100 grama pancete
+ 1 jaje
+ 200 grama krem sira
+ 200 grama milerama
+ 1/4 žličice kurkume
+ 1 žlica meda
+ 2 grančice timjana
+ sol i papar po želji


/PRIPREMA/

> Sitno nasjeckati poriluk i pancetu
> Prvo popržiti pancetu te dodati poriluk
> Posoliti te pirjati 20-ak minuta dok poriluk ne omekša(izgubit će na volumenu kad otpusti vodu)
> Pred kraj dodati timjan i žlicu meda(u izvornom receptu nema meda, ali meni se čini da malo šećera čini čuda kad je u pitanju luk)
> Dignuti s vatre i pustiti da se ohladi
> Kad se ohladilo dodati jaje, sir, mileram i kurkumu te dobro promiješati
> Otopiti maslac i pomješati ga sa preostalim mileramom
> Smjesom milerama i maslaca premazivati kore 
> Na dno zdjele za pečenje staviti dvije premazane kore, zatim sloj nadjeva debljine 2 cm
> Ponoviti još dva puta i završiti korom
> Sve dobro utisnuti dlanovima 
> Peći 20-ak minuta na 200°C, zatim smanjiti na 170°C i peći još 
30-ak minuta