PANE CARASAU/////////////////////////////////////////////////////////////

Ova hrskava divota koju lome krhke ruke moje sestre, foto-asistentice par excellence, tradicionalni je kruh sa Sardinije. Talijanski naziv iz naslova u slobodnom prijevodu označava kruh koji nalikuje na notni papir, ukazujući na njegovu tankoću. Ovaj recept kao i većina "starinskih" (genijalnih) recepata nastao je iz potrebe jer su pastiri sa Sardinije trebali nešto izdržljivo i dugotrajno što bi ponijeli sa sobom na ispašu i stoga su im njihove vrijedne žene osmislile ovaj kruh. Na Sardiniji kažu da pane carasau, ako ga se čuva na suhom, može trajati i do 100 godina. S obzirom da je proces izrade specifičan preporučam tutorial izrazito simpatičnog Talijana s bloga viva la focaccia koji je to detaljno objasnio, tako da sam ja u ovom slučaju samo posrednik.

/SASTOJCI/


+ 250 grama brašna tipa 00
+ 250 grama semoline od durum pšenice
+ 280 ml vode
+ 6 grama suhog kvasca
+ 5 grama soli

/UPUTE/

> otopiti kvasac u mlakoj vodi
> umiješati polovicu brašna
> dodati sol te potom ostatak brašna
> mijesiti 20-ak minuta dok se ne dobije glatko tijesto
> razdijeliti tijesto na 3 dijela te ih oblikovati u kugle
> prekriti folijom da se ne bi formirala korica te ostaviti da kisne 2-3 sata na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči 
> kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga u što tanje krugove(2-3mm debljine)
> tako razvaljane ostaviti pola sata pokrivene da se odmore
> zagrijati pećnicu na 250° C s limom za pečenje unutra
> peći jedan po jedan kruh manje od minute, odnosno dok se ne napuhne( ne smije dobiti boju ) 
> nožem odvojiti gornju od donje stijenke te vratiti svaku pojedinačno u pećnicu na 1-2 minute(dok ne dobije boju)