Jedini način za preživjeti travanj u Zagrebu pri temperaturi od 25 stupnjeva je sa sladoledom u ruci. Doduše, neće naškoditi ako se sladoled nalazi u hrskavom profiterolu, a uz to je još preliven sa “malo” čokolade.

/sastojci////////////////////////////////////////////////////////////////

/profiteroli/

+ 200 ml vode
+ 125ml mlijeka
+ 100 grama maslaca
+ 150 grama brašna
+ 1 čajna žlica šećera
+ prstohvat soli
+ 4 jaja

/sladoled od karameliziranih mjendela/

+ 300 ml slatkog vrhnja
+ 175 ml kondenziranog mlijeka
+ 100 grama šećera
+ 50 grama mjendela

/čokoladni preljev/

150 ml slatkog vrhnja
100 grama tamne čokolade

/upute///////////////////////////////////////////////////////////////////

/profiteroli/

> u dubokoj tavi prokuhati maslac, vodu, mlijeko, šećer i sol
> kad proključa dignuti s vatre i dodati brašno miješajući da ne nastanu grudice
> vratiti na vatru na par minuta dok se smjesa ne počne odvajati od stijenki tave
> dignuti s vatre i pustiti da se u potpunosti ohladi
> kad se ohladila u smijesu umiješati (kuhačom ili silikonskom lopaticom) jaja (jedno po jedno)
> smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje te raditi male puslice na plehu koji je podstavljen papirom za pečenje
> kad su puslice oblikovane vrhovima prstiju namočenim u vodu zaravnati vrhove puslica koji strše
> peći u prethodno zagrijanoj pećnici 18-20 min na 200°C

/sladoled s karamelom i mjendelima/

> staviti šećer u tavu na srednju vatru
> kad šećer počne tamniti lagano protresti tavu(nikako miješati)
> kad karamel dobije boju tamnog jantara dignuti s vatre i dodati mjendele
> brzo promiješati i istresti na papir za pečenje te rasporediti u što tanjem sloju(bitno je biti prilično brz jer se karamela jako brzo stisne)
> kad su se mjendeli i karamela ohladili u potpunosti iskidati ih na manje komade te samljeti u blenderu u sitne mrvice
> pomiješati kondenzirano mlijeko(ima ga kupit u lidlu) i slatko vrhnje te ih istući mikserom kao da se radi šlag
> kad smjesa dobije konzistenciju šlaga dodati prije usitnjene mjendele i karamelu
> dobro promiješati te staviti u zamrzivač(najbolje preko noći)

/čokoladni preljev/

> zagrijati slatko vrhnje da proključa te dignuti s vatre i preliti preko sitno nasjeckane čokolade
> profiterole razrezati te ih puniti sladoledom i preliti čokoladnim preljevom

adaptirano sa: