Pečeni čokoladni puding//////////////////////////////////////////////////

Jean-Antheleme Brillat-Savarin je 1825. godine napisao “The Physiology of Taste”, knjigu nerijetko smatranu Biblijom gastronomije, u kojoj se na znanstveni način prisupa tematici osjeta i okusa. Autor je i one poznate  “Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si”. Čitajući knjigu na 85. stranici naišla sam na:
“If any man has drunk a little too deeply from the cup of physical pleasure; if he has spent too much time at his desk that should have been spent asleep; if his fine spirits have become temporarily dulled; if he finds the air too damp, the minutes too slow, and the atmosphere too heavy to withstand; if he is obsessed by a fixed idea which bars him from any freedom of thought: if he is any of these poor creatures, we say, let him be given a good pint of amber-flavored chocolate... and marvels will be performed. “
Pomislila sam u tom trenutku da mi je zrak uvijek pretežak, dovršila sam stranicu, digla se s kauča i preselila se u kuhinju. Nakon pola sata – čokoladni puding. Marvels, kažem vam...

sastojci////////////////////////////////////////////////////////////////

+ 120 grama tamne čokolade
+ 120 grama maslaca
+ 2 jaja
+ 2 bjelanca
+ 30 grama brašna
+ 50 grama šećera
+ prstohvat soli

/upute///////////////////////////////////////////////////////////////////

> otopiti čokoladu i maslac na pari
> mikserom istući jaja i šećer dok ne postanu kremasti i svijetli
> dodati otopljenu čokoladu i maslac
> lagano umiješati prosijano brašno i sol
> rasporediti u kalupe za muffine
> peći 10 - 13 minuta na 220°C
adaptirano sa: