slatki ravioli s domaćom nutellom///////////////////////////////////////


Njezino visočanstvo nutella i ja smo u ozbiljnoj vezi već dugi niz godina. Trudimo se provodit što više vremena skupa i ponekad se družimo i za doručak i za ručak i za večeru. Moram biti iskrena i priznati da smo imali manjih trzavica u vezi kad bih ja odlučila da moram na dijetu jer se «ona» nikako ne bi mogla pomirit s tom situacijom pa bi me onako slatko ispod glasa dozivala s police, a ja bi ovako slaba uvijek popustila. Prebrodili smo tako skupa brojne teške trenutke i mogu sada ponosno izjavit da ljubav cvijeta. Šalu na stranu, zbilja sam apsolutni fan nutelle i već odavno želim isprobat domaću varijantu. Nisam ni bila svjesna koliko je recept jednostavan, a istodobno okusom jako sličan orginalu. Iako ja najviše volim jesti «plain» varijantu (čitaj: žlicom iz staklenke) izvrsno funkcionira kao punjenje u prhkom tijestu.

/sastojci////////////////////////////////////////////////////////////////

/domaća nutella/
+ 120 grama lješnjaka
 
+ 200 grama mliječne čokolade
+ 1 žlica biljnog ulja

+ 2 žlice kakaa
+ 2 žlice mlijeka
+ 25 grama maslaca
+ prstohvat soli


+ 1 žličica ekstrakta vanilije



/upute///////////////////////////////////////////////////////////////////

Lješnjake tostirati 15 min na 170°C. Kad su gotovi zamotati ih u kuhinjsku krpu te oljuštiti koru(Nema veze ako ne uspijete oljuštiti sve u potpunosti). Izmiksati ih u kuhinjskom mikseru na što sitnije. Najidealnija varijanta je koezistencija paste(meni je to uspjelo miksanjem štapnim mikserom). U međuvremenu otopiti čokoladu na pari sa mlijekom, maslacem i uljem te pomiješati sa lješnjacima. Dodati kakao, ekstrakt vanilije i sol. Smjesa će u ovoj fazi biti prilično rijetka, ali nakon što odstoji u hladnjaku stvrdnut će se do konzistencije orginalne nutelle.

/prhko tijesto sa krem sirom/


+ 320 grama brašna
+ 220 grama maslaca
+ 100 grama krem sira
/upute///////////////////////////////////////////////////////////////////

Utrljati maslac u brašno dok se ne dobije smjesa nalik krupnijim krušnim mrvicama te potom dodati krem sir dok se ne dobije kompaktno tijesto(što manje miješenja). Tijesto ostaviti u hladnjaku najmanje sat vremena da se odmori. Razvaljati između dva komada plastične folije na debljinu od 3-5 mm te izrezivati krugove veličine po želji(ovisno da li želite manje ili veće raviole)te ih puniti nutellom. Prije pečenja po želji ih premazati razmućenim jajem te peći 15-20 min(ovisno o veličini) na 180°C.