Pot sticker-si na “dalmatinski”/////////////////////////////////////////

Mislim da je pravi trenutak da se malo educiramo po pitanju kineske gastronomije. Svi nezainteresirani slobodno skrolajte na recept. Meni najzanimljiviji element kineske, odnosno cijele dalekoistočnu kuhinje je široki spektar okruglica(“dumplings”)koje se pripremaju u različitim varijantama te se isto tako na mali milijun različitih načina oblikuju ovisno o nadjevu ili metodi pripreme. “Pot stickers”(izvorno jiaozi) je američki naziv za varijantu ”dumplingsa” koji se pripremaju na način da se djelom prže, a djelom kuhaju na pari te se obično poslužuju sa soja ili chili umakom. Sastoje se od tankog tijesta u koji je umotan nadjev - uglavnom kombinacija mesa sa povrćem. Moja varijanta je poprilično modificirana, južnjačka interpretacija izvornika pa “ko voli nek' izvoli”.

/sastojci////////////////////////////////////////////////////////////////

/tijesto/

+ 250 grama brašna
+ 125 ml vode
+ 1 jaje
+ mala žličica soli
+ kukuruzni škrob za posipanje

/nadjev/

+ 300 grama zelenog kupusa(raštika)
+ 5 dag pršuta
+ 1 poriluk(bijeli dio)
+ 1 češnjak
+ maslinovo ulje

/upute///////////////////////////////////////////////////////////////////

/tijesto/

Pomiješati brašno i sol u zdjeli te napraviti malu udubinu u sredini. Dodati jaje te ga vilicom umiješati u brašno. Potom postepeno dodavati vodu dok se ne dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Tijesto zamotati u plastičnu foliju te ostaviti da se odmori 30-ak minuta. Nakon pola sata razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 1-2 mm te izrezivati krugove promjera cca 8cm. Ako ih nećete odmah koristiti, tijesto posipati škrobom kako se ne bi lijepilo dok izrezane krugove slažete jedan na drugi. Bitno je ne ostavljati već izvaljano tijesto previše “na zraku” jer se jako brzo osuši.

/nadjev/

Cijeli češnjak pokapati sa malo maslinova ulja te zamotati u aluminijsku foliju i peći oko sat vremana na 180°C dok ne omekša. Kad je pečen istisnuti ga iz oklopa(bit će mekan poput paste). U međuvremenu skuhati kupus u slanoj vodi dok nije mekan te ga dobro iscijediti od vode kad je gotov. Na maslinovu ulju popržiti (15-ak minuta) sitno nasjeckani poriluk i na trakice narezani pršut te zadnjih nekoliko minuta dodati usitnjeni ocijeđeni kupus. Dignuti s vatre te dodati 2-3 male žlice pečenog češnjaka, posoliti po potrebi te sve dobro promiješati.
Stavljati po žličicu nadjeva na sredinu tijesta. Kistom navlažiti rubove kruga da se tijesto lakše “zaljepi” te oblikovati po želji. Posložiti gotove okruglice u tavu premazanu maslinovim uljem te pržiti 3-4 minute dok ne dobiju zlatnu boju. Kad su dobili boju smanjiti vatru na najmanje te podliti sa vodom(količina vode ovisi o tavi, bitno je da se prekrije dno tave vodom). Poklopiti i kuhati još 3 minute, zatim otklopiti i pustiti da voda u potpinosti ispari. Poslužiti sa salsom od rajčice.