PITA OD KUKA I ŠPAROGA//////////////////////////////////////////////////

Moja najdraža majka se transformira u nešto nalik spiderman-u kad je u pitanju branje šparoga. Izoštre joj se osjetila, dobije nadnaravne sposobnosti, u stanju je zavući se u svaki žbunj i zapaziti šparogu na kilometar. Ja s druge strane imam problema kad je u pitanju bilo kakav kontakt s prirodom jer počnem hiperventilirati na samu pomisao o nekom kukcu, bubi ili ne daj bože pauku. To je, kako se pokazalo u praksi, evidentna prepreka branju šparoga. Međutim postoje dragi ljudi koji voze autobuse na relaciji Dubrovnik-Zagreb, putem kojih nas majka redovito opskrbljuje svakakvim divotama s primorskih dolaca i polja. Stigle su tako ovaj tjedan «Samoborčekom» prve ovogodišnje kuke i šparoge i odmah završile u finoj piti!

/sastojci////////////////////////////////////////////////////////////////
  
/tijesto/
+ 250 grama brašna
 
+ 225 grama maslaca
+ 60 ml vode
+ 1/2 male žličice soli

/nadjev/


+ 250 grama šparoga
+ 300 grama milerama
+ 200 grama krem sira
+ 3 jaja
+ 1 mala žličica soli
+ papar po želji
/upute///////////////////////////////////////////////////////////////////

Hladni maslac narezan na kockice utrljati u brašno vrhovima prstiju dok se ne dobije smjesa koja nalikuje krupnim krušnim mrvicama. Dodati vodu te “povezati” tijesto bez miješenja. Zamotati ga u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena. Kad se tijesto ohladilo razvaljati ga na debljinu od oko 0.5-0.7 cm te obložiti kalup(ako nemate pravokutni može i obični kalup za torte s pomičnim obručem). Kalup obložen tijestom vratiti u hladnjak dok se pripremi nadjev. Pomiješati jaja, mileram, krem sir te sol i papar. Izvaditi tijesto iz hladnjaka te ga peći prvo 10 min na 180°c bez nadjeva (dno izbosti vilicom). Izvaditi ga iz pećnice te na dno položiti polovicu šparoga, preliti nadjevom te na vrh rasporediti drugu polovicu šparoga. Peći 50-ak minuta na 180°C dok pita ne dobije zlatnu boju.