nepodnošljivo lagani kruh////////////////////////////////////////////////

Osim ogromnog nerazmjera između mrvice uloženog truda i genijalnog rezultata ovaj recept ne traži dodatno lobiranje jer svi onako već dobro znamo da nema bolje stvari od mirisa svježe pečenog kruha.

/sastojci////////////////////////////////////////////////////////////////


/tijesto/

3 šalice brašna
1.5 šalica mlake vode
2 čajne žlice soli
1 čajna žlica suhog kvasca

/upute///////////////////////////////////////////////////////////////////

U dovoljno velikoj zdjeli sve sastojke izmješati te ostaviti 12-18 sati. (čekanje je jedini problem recepta)
Svi skloni sumnji u vlastite sposobnosti nemojte očajavati jer će smjesa imati konzistenciju paste u odnosu na uobičajna tijesta. To je dobra stvar jer što tijestu date manje kvasca, a kvascu više vremena "da radi" to će kruh bit mekši, prozračniji i ukusniji. Nakon agoničnih 12 sati iščekivanja nad zdjelom vidjet ćete da se tijesto gotovo udvostručilo. Izvadite ga na obilno pobrašnjenu radnu plohu. Ako ne želite radit prevelik nered samo ga lagano promijesite u zdjeli s tim da ste obilno pobrašnili prste jer je tijesto jako ljepljivo. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180˚C i stavite metalnu posudu sa poklopcem da se grije u pećnici. Nakon pola sata zagrijavanja u pećnici posudu izvadite i u nju prebacite kruh. Posudu ne treba s ničim premazivati jer se zbog prethodnog zagrijavanja neće zalijepit, ali za sve skeptike malo maslinova ulja neće nikome naškoditi. Kruh pecite prvih 30 minuta poklopljen, a onda nastavite bez poklopca sljedećih 15-20 min ovisno o pećnici i preferencijama po pitanju hrskavosti korice. Bitno je ostaviti da se gotovo u potpunosti ohladi prije nego navalite jer će se prije posušit ako ga vrućeg prerežete. Nakon sto se isprobali prvu "plain" inačicu doći će vrijeme za eksperimente, pa sam ja tako radila varijantu sa crnim maslinama, ili pak s raznoraznim sjemenkama poput suncokreta ili lana. Sve dodatke dodajte u fazi kad stavite grijati posudu u pećnicu, pola sata prije nego pečete kruh.
adaptirano sa: http:http://www.slashfood.com/tag/No-kneadBread/