Kao osobi sklonoj opsesivnom ponašanju vrlo mi je teško pronaći ljude koji dijele moj dramatični entuzijazam prema određenim stvarima. U tom kontekstu moram spomenuti moju prijateljicu Jelenu. Jelena i ja dijelimo strast prema arhitekturi, hrani i filmovima te «last but not least» opsjednutost Ryanom Goslingom. Uz prije navedeno bitno je u svrhu ilustriranja naše životne filozofije napomenuti da smo ortodoksni monoteisti koji štuju njegovu svetost Brucea Springsteena. Arhitekturom se nećemo baviti jer je to preozbiljna tema, filmovima ne možemo jer je to Jelenina specijalnost, a Bruceom također ne smijemo jer svi znamo da se božje ime ne smije spominjati uzalud. Jedino sto nam preostaje je Ryan Gosling. Uzimajući u obzir da je ovo blog koji tematizira hranu, a nama je predmet interesa Ryan Gosling nameće se očito pitanje što bi bio ekvivalent Ryanu Goslingu u svijetu kolača (kolača jer se podrazumjeva da je slatkiš)? Jeli možda macaroon ili cupcake ili pak jednostavni brownie? Možda je ipak dobra stara tegla nutelle? Ovako kompleksno pitanje zahtijevalo je dugo promišljanja i analiziranja ali složili smo se da je Ryan zapravo jedna dobra čokoladna torta. I stoga svi Goslingofili, a i oni koji to nisu (ali će nakon ovoga postati) bacite se na posao i ispecite si ovu genijalnu čokoladnu Ryan-icu.

/sastojci////////////////////////////////////////////////////////////////
  
/tijesto+krema/
+ 500 grama tamne čokolade
 
+ 125 grama maslaca
+ 150 grama šećera u prahu
+ 8 jaja
+ prstohvat soli
+ 2 velike žlice brandy-a
+ 1 mahuna vanilije /ganache/


+ 200 grama 
tamne čokolade
+ 200 grama slatkog vrhnja
+ žlica brandy-a
/upute///////////////////////////////////////////////////////////////////

Na pari otopiti maslac i čokoladu. Odvojiti žumance od bjelanjaka te žumanjce tući sa šećerom i vanilijom dok ne posvijetle i postanu kremasti. Bjelanjce istući dok se ne dobiju “soft peaks” (ako se bjelanjci istuku u “prečvrsti” snijeg onda ih je teže umiješati u smjesu sa žumanjcima). Pomiješati smjesu žumanjaka i šećera sa otopljenom čokoladom i brandy-jem. Postepeno u tu smjesu dodavati bjelanjke lagano miješajući(najbolje silikonskom lopaticom ili nečim sličnim). Dobivenu smjesu podijeliti na 3 djela. 2 djela smjese rasporediti u dva kalupa podstavljena papirom za pečenje te peći 17-18 min na 170°C (na vrhu će se formirat korica koja će lagano popucat). Kad su biskviti pečeni ostavite ih da se u potpunosti ohlade, a treći dio smjese stavite u hladnjak da se malo stvrdne (to je krema za tortu). Tortu “sastaviti” unutar obruča za torte kako bi zadržala okrugli oblik na način da prvo stavite biskvit pa sloj kreme pa ponovno biskvit.
Otopiti brandy, čokoladu i vrhnje na pari za ganache te ga preliti preko torte i ostaviti da se hladi (najbolje preko noći). Ukrasiti po želji.