mini pite od jabuke i borovnice/////////////////////////////////////////


Bitno je odmah na početku naglasiti da moja najdraža majka, inače izvrsna kuharica, ne dijeli moju strast prema kuhinjskim "gadgetima" - kalupima, štrcaljkama, termometrima i sličnim stvarima. Razlog za to je činjenica da je (iako majstorica u kuhinji kad su u pitanju slane stvari) kad na red dođu slastice ortodoksna poklonica svetog trojstva koje sačinjavaju kuglof, čupavci i štrudel. Moram doduše bit u potpunosti iskrena i napomenuti da je u posljednje vrijeme njezina avanturistička strana malo došla do izražaja pa se nekoliko puta relativno uspješno okušala u pripremanju torte od sira, pod mojim skromnim utjecajem naravno. Pitat ćete se gdje je tu problem? Pa što fali čupavcima, štrudelu i kuglofu? Apsolutno ništa. Ja ih obožavam, međutim ovog ljeta smo definitivno zaključili da je prijeko potrebno upotpuniti mamin repertoar nečim što ne zahtjeva nikakvu aparaturu, a podjednako je fino i domaće kao i prije spomenuti trio. Tako su nastale ove male slake voćne pite.



/sastojci////////////////////////////////////////////////////////////////


/tijesto/

+ 125 grama brašna

+ ½ žličice praška za pecivo

+ prstohvat soli

+ 90 grama maslaca

+ 120 grama krem sira

+ 1 žlica vode



/nadjev/

+ 2 jabuke(manje) 

+ 15 grama smrznutih borovnica

+ 5 grama krupno nasjeckanih badema

+ 30 grama šećera

+ cimet



*razmućeno jaje za premazivanje

*šećer u prahu za posipanje

/upute///////////////////////////////////////////////////////////////////

Zagrijati pećnicu na 180 °C. 
Pomiješati brašno s praškom za pecivo te potom utrljati hladni maslac izrezan na kockice dok se ne dobije smjesa nalik krupnim krušnim mrvicama. U tu smjesu umiješati krem sir te vode po potrebi dok se ne dobije kompaktno tijesto. Bitno je napomenuti da se tijesto ne smije previše mijesiti već ga treba "skupiti" u loptu te staviti na hlađenje sat vremena u hladnjak (predugim miješenjem tijesta riskiramo da tijesto ne bude hrskavo nakon što se ispeče). 
Dok se tijesto odmara izmiješati sve sastojke za nadjev.
Nakon što se tijesto ohladilo razvaljati ga između dva komada plastične folije na debljinu oko ½ cm te izrezivati krugove promjera 6 – 8 cm. Na sredinu svakog kruga staviti 2 žlice nadjeva te podvrnuti rubove prema unutra. Prije pečenja premazati rubove razmućenim jajem. Peći na 180 °C 15-ak minuta dok pite ne dobiju zlatu boju.